top of page
  • Writer's pictureMihajlo Magazin

Da li znate šta su kompozitne fasete?


Ako imate okrnjen, napukao, pokvaren ili zub koji je promenio boju postoji više načina na koje možete rešiti problem koji imate. Kompozitne ili keramičke fasete mogu biti jedno od rešenja za navedene probleme.


Polomljen zub
Polomljen zub

Šta su kompozitne fasete?


Kompozitna faseta je nanošenje kompozitnog materijala na površinu vašeg zuba kako bi se popravio. To je jednostavna, povoljna estetska stomatološka procedura koja se obično završava u jednoj poseti.


Za šta se koriste kompozitne fasete?


Kompozitne fasete se najčešće koriste za ispravljanje okrnjenih ili promenjenih zuba. Takođe se može koristiti za zatvaranje velikih razmaka između zuba, promenu oblika zuba ili produženje zuba. U nekim slučajevima, se koristi umesto amalgama, ili da bi se zaštitio otkriveni koren zuba sa povučenim desnima.Šta da očekujete


Prvo, vaš stomatolog će koristiti vodič za nijanse da odabere nijansu kompozita koja će najviše odgovarati prirodnoj boji zuba. Pre postavljanja fasete, površina zuba se hrapavi i lagano premaže tečnošću za kondicioniranje kako bi se vezivni materijal lakše zalepio za površinu. Kada je zub pripremljen, vaš zubar će naneti kompozit na zub i oblikovati ga dok ne bude u pravilnom obliku. Zatim se materijal očvrsne ultraljubičastim svetlom ili laserom. Nakon što se smola učvrsti, vaš stomatolog će završiti sve završne radove, kao što je dodatno oblikovanje i poliranje spoja kako bi se uskladio sa ostatkom vaših zuba.


Obično je potrebno između 30 minuta do sat vremena da se završi postupak. Međutim, ako imate više zuba, proces može potrajati nekoliko poseta. Pošto postavljanje kompozitnih faseta ne zahteva anesteziju, možete se vratiti normalnim svakodnevnim aktivnostima odmah nakon završetka intervencije.


Koji su najčešći problemi kompozitnih fasetaNedostatak kompozitnih faseta je što kompozitna smola nije ni približno jaka kao prirodni zub, pa je veća verovatnoća da se može potpuno okrhnuti ili odlomiti. Ako se spremate da uradite kompozitne fasete, možda je vreme da odbacite loše navike, kao što je grickanje noktiju ili žvakanje tvrdih bombona ili olovke, jer ove stvari mogu da otkinu fasetu.


Koliko dugo traju fasete zavisi od toga koliko ste kompozitnih faseta uradili i vaših oralnih navika, tako da je važno da Vašim kompozitnim fasetama pružite istu količinu nege i pažnje kao i prirodnim zubima. Kompozitni materijal je sklon mrljama, pa pazite koliko često konzumirate supstance koje mogu da ga zaprljaju, kao što su čaj, kafa, dim cigareta i vino. Posebno je važno izbegavati konzumiranje hrane koja je obojena tokom prvih 48 sati nakon postavljanja faseta.


U danima nakon postavljanja faseta, pozovite svog stomatologa ako primetite oštre ivice na spojenim zubima ili se vaši zubi osećaju neobično kada zagrizete. Uvek pozovite svog zubara ako deo ili cela faseta otpadnu.


Koja je cena kompozitnih faseta?


Cena kompozitnih faseta je dosta niža nego cena Keramičkih faseta. Cena jedne kompozitne fasete je 50€ i u proseku mogu da traju od 5 do 10 godina u zavistnosti od održavanja.


146 views0 comments

Comments


bottom of page