top of page

Endodoncija

Endodoncija je grana stomatologije koja ima za cilj liječenje bolesti koje pogađaju zubni pulpu. Zubna pulpa je osetljivo meko tkivo u centru zuba u sistemu kanala korena, uglavnom sastavljeno od živaca i krvnih sudova.

Šta je lečenje kanala korena?

To je jedna vrsta endodontskog tretmana koji ima za cilj sprečavanje ili lečenje bolesti u tkivu koje okružuje zub kada je zubna pulpa upaljena ili nekrotična.

U sredini zuba se izbuši mala rupa koja omogućava uklanjanje pulpe i dezinfekciju sistema kanala korena. Sistem kanala korena se tada puni kako bi se sprečila ponovna infekcija.

oboljenje zubne pulpe
Zašto je to potrebno?

Kada se zubna pulp upali ili odumre to može izazvati bol i oticanje. Bez lečenja, infekcija bi mogla napredovati, čak i u odsustvu bola, pa cto možda dovesti do potrebe da se takav zub izvadi.

Lečenje kanala korena pomoći će u zadržavanju zuba, očuvanju vašeg izgleda, omogućiti Vam udobno žvakanje i pomoći u održavanju susednih zuba.

Šta je alternativa lečenju kanala korena?

Alternativa je da se zub izvadi i kasnije nadomesti implantatom ili da se prazan prostor premosti krunicama.

Šta mogu da očekujem prilikom prve posete?

Vaša prva poseta biće konsultacija. Razgovaraćete o tretmanu koji vam je predložio vaš stomatolog pre nego što vaš specijalista endodont temeljno ispita zahvaćeno područje i objasni dostupne mogućnosti.

Koliko će koštati?

Liječenje kanala korijena i obnova vašeg prirodnog zuba mogu biti jeftiniji od vađenja zuba i zamjene protezom, mostom ili implantatom.

Tačna cena će varirati u zavisnosti od prirode problema i zahvaćenog zuba.

Šta se dešava nakon tretmana kanala korena?

Nakon završenog lečenja kanala korena, izlečeni zub je potrebno plombirati ili zaštiti metalokeramičkom ili keramičkom krunicom. Mi našim pacijentima svakako preporučujemo da zub koji je lečen zaštite nekom od krunica, jer će tako zaštićen zub mnogo duže trajati nekog zub zaštićen plombom.

bottom of page