top of page
  • Writer's pictureMihajlo Magazin

Elastične proteze - Valplast proteze, Termosens proteze, Silikonske proteze

Elastične parcijalne proteze su inovativno rešenje u oblasti stomatologije koje pruža pacijentima brojne prednosti u odnosu na tradicionalne metode nadoknade izgubljenih zuba. Ove proteze se koriste za zamenu jednog ili više nedostajućih zuba, a istovremeno pružaju visok nivo udobnosti i estetike. U ovom tekstu, istražićemo šta su elastične parcijalne proteze, kako funkcionišu i kakve prednosti pružaju pacijentima.



Šta su elastične parcijalne proteze?


Elastične parcijalne proteze su moderna alternativa tradicionalnim parcijalnim protezama koje se često koriste za nadoknadu izgubljenih zuba. Ove proteze su napravljene od visokokvalitetnih, fleksibilnih materijala koji omogućavaju savijanje i prilagođavanje obliku pacijentovih zuba i desni. Najčešće se koristi termoplastički materijal poput Valplast-a , Wertex TermoSense ili Bredent Breflex.


Kako funkcionišu elastične parcijalne proteze?


Elastične parcijalne proteze se izrađuju po meri svakog pacijenta, što omogućava precizno pristajanje uz preostale zube. Ključna prednost ovih proteza je njihova fleksibilnost, što znači da se mogu savijati i prilagođavati anatomiji pacijentovih usta, čineći ih veoma udobnim za nošenje.


Prednosti elastičnih parcijalnih proteza:

  1. Estetika: Elastične parcijalne proteze su diskretne i gotovo neprimetne, jer su tanke i prozirne. Neće izazvati nelagodnost zbog vidljivih metalnih kopči, što je čest problem kod tradicionalnih proteza.

  2. Udobnost: Fleksibilni materijali omogućavaju protezi da se savija i prilagođava pacijentovoj anatomiji, čineći ih veoma udobnim za nošenje. Neće izazivati iritaciju desni ili neprijatan osećaj u ustima.

  3. Prirodan izgled i osećaj: Elastične parcijalne proteze se savršeno prilagođavaju obliku preostalih zuba, čineći ih gotovo neprimetnim kako vizuelno, tako i tokom žvakanja i govora. Pacijenti se brzo navikavaju na njih.

  4. Hipoalergenost: Materijali koji se koriste za izradu ovih proteza su obično hipoalergeni i ne izazivaju alergijske reakcije.

  5. Brza izrada: Elastične parcijalne proteze se mogu brzo izraditi, što znači da pacijenti ne moraju dugo čekati na svoje nove zube. Do 15 dana je rok izrade.

  6. Laka održavanje: Održavanje ovih proteza je jednostavno. Pacijenti ih mogu skinuti radi čišćenja i higijene usne šupljine, a zatim ih lako vratiti na mesto.

Zaključak

Elastične parcijalne proteze predstavljaju moderno i udobno rešenje za pacijente koji žele da nadoknade izgubljene zube. Njihova estetika, udobnost i prirodan izgled čine ih popularnim izborom u stomatološkoj praksi. Ako razmišljate o nadoknadi izgubljenih zuba, svakako razmotrite elastične parcijalne proteze kao jednu od opcija koje Vam mogu pružiti osmeh koji zaslužujete.



2,541 views0 comments
bottom of page