top of page
  • Writer's pictureMihajlo Magazin

7 pravila za održavanje zubnih implantata

Zubni implantati su jedna od opcija za zamenu zuba koji nedostaju. Dok zubni implantati ne mogu dobiti karijes, oni mogu doživeti gubitak kosti i upalu desni (ili periimplantitis) ako se oko implantata nakupi bakterijski plak. Bakterije u zubnom plaku mogu stvoriti toksine koji izazivaju upalu desni. Ovo oticanje može dovesti do krvarenja, gubitka kosti oko implantata, pa čak i do gubitka implantata. Pošto implantati mogu razviti ovu vrstu gubitka desni i koštane mase, potrebna im je stalna nega kod kuće kako bi se osiguralo da se bakterijski plak ne nakuplja oko implantata.



Kako da vaši implantati traju doživotno?


1. Redovno pranje zuba

Perite zube minimum 2 puta dnevno (ujutru i uveče). Možete koristiti običnu četkicu ili električnu, samo je bitno da je na četkici naznačeno da je soft ili super soft. Postoje i posebno dizajnirane četkice za čišćenje ortodontskih aparata i implantata.


2. Koristite konac jednom dnevno

Konac je potrebno da koristite bar jednom u toku dana jer četkica ne može da očisti prostor izmedju zuba. Postoje posebni konci za čišćenje implantata i zuba na implantatim. Potreno je da jedan kraj konca provučete izmedju zuba i implantat a zatim da prodjete iza zuba i provučete konac sa zadnje srane kao što je prikazano na slici. Laganim povlačenjem konca očistie zub pa konac isperite i nastavite na sledeći zub na implantatu.



3. Ispiranje oralnim irigatorima (oralni tuš)

Oralni irigatori ili oralni tuš je odlično sredstvo za održavanje implantata, ali treba odmah da naglasim da nikako ne može da zameni četkicu i konac. Najpoznatiji su Waterpick, Oral B Oxyjet, Aquapick. Preporučujemo da oralni irigator koristite uz pranje zuba i na slabijem podešavanju kako ne bi došlo do povredjivanja mekog tkiva koje je zaraslo za implantat.



4. Koristite rastvor za ispiranje usta bez alkohola

Rastvore za ispiranje usta koristite jednom mesečno u toku nedelju dana. Neka to bude rastvor koji u sebi ne sadrži alkohol kao sto je Curasept 212.


5. Koristite gumene interdentalne stimulator i interdentalne četkice

Interdentalni stumulatori ili gumene čačkalice su odlično sredstvo za čišćenje prostora izmedju implantata i vaših desni. Osim čišćenja kao što im ime kaže oni i stimulišu, masiraju i podspešuju cirkulaciju u desnima, na taj način održavaju desni zdravima i sprečavaju njihovo oticanji povlačenje.



6. Izbacite loše navike.

Nakon što ste dobili Vaše nove zube na implantatima bila bi prava šteta da ih izgubite zbog loših navika. Sve loše navike koje oštećuju zdrave zube oštećuju i implantate. Grickanje olovke ili noktiju, otvaranje flaša zubima, kidanje konca zubima, tiskanje zuba ili škripanje zubima noću.


7. Redovne kontrola nakon ugradnje

Nakon što ste dobili vaše nove ne treba da zaboravite vašeg stomatologa. Redovne kontrole su jako bitne kako za pacijenta tako i za stomatologa koji je implantate ugradio. Kontrolni pregled treba zakazati jednom u 6 meseci. Na kontrolnom pregledu vaš stomatolog će vam skrenuti pažnju ako treba da korigujete neke od vaših navika, jer kako vreme prolazi održavanje pređe u rutinsku radnju a neki korak možda i preskočite ili zaboravite, zato su tu kontrolni pregledi da bi se postignuti rezultati održali i da bi Vas implantati služili što je duže moguće pa i doživotno.

Važno je napomenuti da ukoliko primetite bilo kakav bol, crvenilo ili krvarenje iz desni oko implantati potrebno je da se javite svom stomatologu što ranije kako bi problem bio zaustavljen.


Recent Posts

See All
bottom of page