top of page
  • Writer's pictureMihajlo Magazin

Razmak izmedju zuba - Dijastema

Updated: Dec 20, 2021Ako čitate ovaj tekst sigurno ste se nekada pitali zašto vi ili neko koga poznajete ima razmak izmedju zuba, kako on nastaje i koji su načini na koje može da se reši. Razmak izmedju prednjih zuba je relativno česta pojava i daje posebnu karakteristiku ljudima koji ga imaju. Kako se inače kaže: “Lepota je u oku posmatrača” tako je i u ovom slučaju. Neki ljudi vole ovu svoju karakteristiku, neki su po njoj poznati i ne bi je nikada menjali, tako se nekima ne sviđa i ne žele da je imaju.Zašto se javlja razmak izmedju zuba?


Neki od razloga su određeni genetski i njih nasleđujemo, dok drugi mogu biti stečeni u detinjstvu ili vremenom.


Genetski razlozi su nasledjivanje sitnih zuba a širokih vilica, nasledjivanje nedostatka zuba, nasledjivanje široke resice gornje usne koja se u ovom slučaju pripaja skoz izmedju prednjih zuba.


Stečeni razlozi se mogu pojaviti u ranom detinjstvu kao rezultat dugog sisanja palca ili tiskanja prednjih zuba jezikom. Drugi razlog gde mogu da se pojave razmaci izmedju zuba je parodontopatija kada dodje do oboljenja tkiva izmedju zuba i vilice i kao rezultat toga dolazi do pomeranja zuba kada nastaju razmaci.


Kako se može rešiti razmak izmedju zuba?


Naš prvi predlog za rešavanje ovog problema bi bio nošenje fiksne proteze ili folija za ispravljanje zuba. Ovim rešenjem ne samo da rešavate razmak između zuba nego i sve vaše zube dovodite u položaj u kojem je žvakanje pravilno i na taj način produžavate vek trajanja svih vaših zuba.

Ukoliko je razmak između zuba izazvan resicom gornje usne - frenulum gornje usne, potrebno je malom hirurškom intervencijom izvršiti njegovo pomeranje kako bi zubi mogli da se spoje. Ova intervencija je preduslov za postavljanje fiksne proteze, traje svega 10 do 15 minuta i potpuno je bezbolno.


Drugi načini za rešavanje ovog problema mogu biti kompozitne fasete kao najjeftinije rešenje, keramičke fasete ili keramičke odnosno metalokeramičke krunice.


34 views0 comments

Comments


bottom of page