top of page
  • Writer's pictureMihajlo Magazin

Bruksizam: Noćno škripanje zubima koje šteti celokupnom zdravlju.



Da li se ikada probudite sa osećajem napetosti u vilici ili oštećenim zubima? Možda imate problem sa bruksizmom, poremećajem koji pogađa mnoge ljude širom sveta. U ovom blog tekstu istražićemo šta je bruksizam, kako se leči i koje su posledice ako se ne leči.

Šta je bruksizam?


Bruksizam, poznat i kao stiskanje ili škrgutanje zuba, je neuobičajeno stvaranje pritiska i trenja između gornjih i donjih zuba tokom noći ili danju. To je često nesvesna navika, što znači da ljudi često nisu svesni da stiskaju ili škrguću zubima dok spavaju ili su pod stresom. Ovaj poremećaj može biti uzrokovan raznim faktorima, uključujući stres, anksioznost, loše držanje vilica ili nepravilan zagriz. Noćni bruksizam ili škripanje zubimu u snu najčešće je izazvan psihološkim i emocionalnim faktorima.

Kako se leči bruksizam?


Lečenje bruksizma zavisi od ozbiljnosti i uzroka poremećaja. Evo nekoliko načina kako se može lečiti:


  1. Noćni štitnik zuba (splint): Vaš stomatolog može preporučiti noćni štitnik koji će sprečiti kontakt između gornjih i donjih zuba tokom spavanja. Ovi štitnici su obično izrađeni po meri za svakog pacijenta. Postoji više vrsta a na osnovu vašeg slučaja, stomatolog će Vam preporučiti koji da uzmete.

  2. Terapija ponašanja: Ako je stres jedan od glavnih uzroka bruksizma, terapeut može pomoći u upravljanju stresom i promeni negativnih navika.

  3. Fizička terapija: U nekim slučajevima, fizioterapeut može pomoći u relaksaciji mišića vilica i vrata kako bi se smanjio pritisak.

  4. Lekovi: U retkim slučajevima, lekovi za opuštanje mišića ili antidepresivi mogu biti propisani kako bi se smanjila napetost i škrgutanje zuba. Za savet koje lekove treba da uzmete konsultujte se sa Psihoterapeutom ili Stomatologom

Koje su posledice ako se ne leči?

Nelečeni bruksizam može dovesti do ozbiljnih problema. Neki od mogućih problema uključuju:

  • Oštećenje zuba: Stiskanje i škrgutanje zuba može dovesti do pucanja ili trošenja zubne gleđi, što može zahtevati skupe stomatološke popravke.

  • Bol u vilici i glavobolje: Bruksizam može izazvati hroničnu bol u vilici i glavobolje.

  • Nesanica: Ovaj poremećaj može ometati san, što može dovesti do umora i drugih zdravstvenih problema.

  • Poremećaji temporomandibularnog zgloba (TMJ): Bruksizam može uzrokovati ozbiljne probleme sa TMJ, uključujući bol, ograničenu pokretljivost i čak zaključavanje vilice.

U zaključku, bruksizam je ozbiljan poremećaj koji zahteva pažnju i lečenje. Ako sumnjate da imate ovaj problem, obratite se stomatologu ili terapeutu kako biste započeli put ka rešavanju ovog problema i očuvanju vašeg oralnog zdravlja. Nelečeni bruksizam može imati ozbiljne posledice na vaše zube, vilicu i opšte blagostanje.


60 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page